Darts - Oxygen Club Bucuresti

Oxygen Darts

Jocul de Darts este un sport de precizie in care jucatorul arunca sageti la o tinta circulara fixata pe perete. Desi – in trecut – s-au folosit diverse forme de tinte si sageti, astazi termenul Darts desemneaza un sport standardizat cu reguli specifice si un design precis pentru tinta.
Intalnit frecvent ca forma de divertisment in pub-uri si baruri, Darts este in acelasi timp o disciplina sportiva recunoscuta cu competitii si turnee profesioniste.

Istoria Darts

Trasul la tinta este una din cele mai vechi indeletniciri ale omului, existenta inca de cand barbatii se imparteau in culegatori si vanatori.
Pe vremea cand arcasii erau unitati de elita, antrenamentul la tinta inainte de razboi facea, bineinteles, diferenta dintre viata si moarte.
In evul mediu sportul a capatat un caracter nobil, facand parte din intrecerile cavaleresti. Chiar Henric al VIII-lea a fost un jucator pasionat, iar darts-ul a devenit un joc la moda la curtile regale.
Pe masura ce sagetile au disparut de pe campul de lupta, Darts-ul s-a rafinat si s-a raspandit, devenind un joc indragit de oameni din intreaga lume.

Darts - Informatii echipamente

Tintele moderne de Darts (dartboard) sunt fabricate din sisal, fibre vegetale provenind din Africa de est, Brazilia sau China.
O tinta standard are 451 mm (17 3⁄4 inch) in diametru si este impartita in 20 de sectiuni radiale. Fiecare sectiune este separata cu fire sau bande subtiri din metal.

Cele mai bune dartboards au fire foarte subtiri, astfel incat sagetile au sanse mici sa ricoseze din ele fara sa se infiga.
Numerele ce indica punctele sunt de asemenea fabricate din sarme, dar pot fi totodata si imprimate direct pe tinta.

Darts pe intelesul tuturor

Reguli de baza
Diametrul tablei de darts este 45.7 cm si este divizata in 20 de segmente numerotate de la 1 la 20.
Tabla de joc trebuie sa fie astfel pozitionata, incat segmentul 20 sa fie perpendicular fata de sol si plasat in pozitia cea mai inalta.
In ceea ce priveste punctajul, trebuie remarcat faptul ca sunt doua cercuri care traverseaza segmentele marcate: cercul exterior, numit si double ring si cercul aflat la mijlocul distantei dintre marginea si centrul tintei, numit triple ring. Daca o sageata loveste un segment in dreptul primului cerc, cel de la margine, numarul de puncte obtinut de aceasta aruncare se dubleaza, iar daca o sageata loveste o sectiune in dreptul celui de al doilea cerc, numarul de puncte obtinut se tripleaza. Cu alte cuvinte, daca o sageata loveste segmentul 20 in dreptul primului cerc, aceasta sageata acumuleaza 2×20 puncte, iar daca loveste segementul 20 in dreptul cercului interior, atunci acesta sageata acumuleaza 3×20 puncte.
In ceea ce priveste centrul tintei, sunt doua cercuri mai mici: bulls eyes (outer bull) care valoreaza 25 de puncte si double bulls eyes (inner bull) care valoreaza 50 puncte.
In concluzie, cele mai multe puncte se fac la triplu de 20.
Numarul maxim de puncte care se pot face la o tura este de 180 de puncte (trei triple de 20).

Proprietatile fizice ale sagetilor:
Acestea pot sa aiba lungimea maxima de 30 cm si greutate de maxim 50 de grame.
Pozitionarea tablei de darts:
Centrul tablei trebuie sa fie fixat la exact 173 cm de podea.
Este indicata plasarea in spatele tablei de joc a unui panou de protectie cu dimensiuni ceva mai mari decat tabla de joc, doar pentru a proteja peretele in cazul unei aruncari total gresite.
Distanta standard de aruncare fata de tinta este de 237 cm.

Cele mai populare jocuri:
JOCUL 301 – se incepe cu orice dubla. Se arunca pe rand. Incercati reducerea scorului, de la 301 la 0.
Jocul se incheie cu o dubla, de exemplu 40 = dublu 20, 32 = dublu 16 (daca scorul dumneavoastra este mai mare decat punctele ramase, atunci scorul dumneavoastra este "anulat" – trebuie sa aruncati din nou dupa aruncarea adversarului).
JOCUL "IN JURUL CEASULUI" – trebuie sa aruncati pe rand fiecare numar, de exemplu 1, 2, 3, 4 pana la 20, 25, 50. Castiga cel care nimereste toate numerele in ordine.
JOCUL "SCORUL MARE" – toti jucatorii au 5 vieti. Fiecare jucator arunca o sageata cat mai aproape de ochiul “bull”. Cel care arunca cel mai aproape de ochiul "bull" incepe jocul si are o aruncare libera. Jucatorul urmator trebuie sa aiba un scor mai mare decat primul. Atunci cand un jucator isi pierde toate cele 5 vieti, iese din joc. Castiga acel jucator care ramane cu vieti.

Tehnici de baza


Stati in spatele liniei de aruncare
Tineti corpul sagetii intre degetul mare, aratator si cel mijlociu
La o aruncare se folosesc 3 sageti;
Depasirea punctajului ramas nu se ia in considerare
Stati relaxati si in echilibru
Aruncarea trebuie sa fie ferma si lina

Darts - Dictionar de termeni

B
Board = tabla de darts
Bull's eye = centrul tablei de darts, cunoscut si ca inner bull, care valoreaza 50 de puncte
Bust = termen folosit pentru a anunta ca suma sagetilor aruncate este prea mare si, in consecinta, scorul ramane cel dinaintea aruncarii.
D
Double out = face referinta la un leg si anunta faptul ca pentru a castiga, jocul trebuie incheiat cu o dubla
Double ring = cercul exterior al board-ului
L
Leg = este denumirea standard pentru un joc de darts, comparabila cu game-ul din tenis. In Romania termenul a fost preluat si folosit ca in limba engleza
O
Oche = denumirea liniei de la care se arunca spre board
Outer bull = cercul mai mic, din exteriorul tintei centrale, care valoreaza 25 de puncte.
T
Ton = termen ce desemneaza o aruncare de 100 de puncte.
Triple ring = cercul aflat la mijlocul distantei dintre marginea si centrul tintei
Tie-break = sistem de departajare in caz de egalitate. Departajarea se aplica ultimului joc al setului final al meciului. Jucatorul care castiga ultimul joc al ultimului set al meciului este declarat castigitorul meciului