Biliard - Oxygen Club Bucuresti

Oxygen Biliard

Biliardul este un sport complex si antrenant, care stimuleaza atentia, gandirea analitica, rezistenta psihica si indemanarea jucatorului. Daca vrei sa inveti sau sa devii expert in arta biliardului te asteptam la Oxygen Club. Pentru ca biliardul adevarat nu se invata in fata monitorului unui PC, ci cu tacul in mana, vazand, facand si exersand. Daca vrei sa inveti sau sa devii expert in arta biliardului te asteptam la Oxygen Club. Pentru ca biliardul adevarat nu se invata in fata monitorului unui PC, ci cu tacul in mana, vazand, facand si exersand.
Vino si convinge-te!

Istoria Biliard-ului

Biliardul are o istorie indelungata si o poveste interesanta. Biliardul a evoluat incepand cu anii 1500 si s-a dezvoltat treptat atat in Europa, cat si in alte parti ale lumii. Astazi ne gandim la jocul de biliard si ne inchipuim mese si tacuri, insa la inceputuri biliardul nu avea aceste echipamente in dotare. La inceputurile sale jocul se desfasura in aer liber, pe iarba, si doar ulterior jocul a fost mutat in interior jucandu-se pe masa. Pentru a simula gazonul de afara s-a acoperit masa de joc cu o panza verde care sa imite verdele ierbii de gazon.

Primele bile de biliard erau din piatra, fiind inlocuite apoi cu unele din lemn. O data cu aducerea jocului in sala, pe masa, au aparut ramele mesei, “manta”, montate pentru a preveni caderea bilelor. Primele mese aveau margini, dar nu aveau buzunare (gauri). Acest tip de masa de biliard, “pocketless” exista si azi, folosita de exemplu la jocul de carambol. Originea cuvantului “biliard” nu este foarte clara. Conform unei legende numele ar proveni de la inventatorul acestuia, un croitor englez ce traia la Londra in 1560. Pe nume Bill, acesta avea obiceiul sa se joace cu cele 3 bile care formau blazonul sau impingandu-le pe tejghea cu ajutorul metrului de croitorie. De unde numele jocului: Bill’s yard (literal “metrul lui Bill”). Aceasta legenda a fost totusi demontata, pentru ca jocul se presupune ca exista deja de trei secole in acel an, iar mesele de biliard aparusera in 1469.
Franta este o tara cu traditie in acest sport, biliardul fiind jucat chiar de regi. Jocul era atat de popular printre nobilii vremii, incat era considerat obligatoriu pentru oricine isi dorea o cariera politica, deoarece era unul din jocurile preferate la seratele private intre politicieni. Jocul a devenit de-a lungul timpului foarte popular, printre adeptii sai numarandu-se numeroase personalitati. De la Shakespeare care mentioneaza jocul in unele din operele sale, la Mozart, Ludovic al XIV-lea, Marie Antoinette, Immanuel Kant, Napoleon, Abraham Lincoln, Mark Twain, George Washington, Theodore Roosevelt, Lewis Carroll si multi altii.
Astazi este indragit si jucat in diferite variante pe tot cuprinsul globului, existand numeroase competitii si turnee.

Biliard - Echipamente

20 de mese Brunswick – Gold Crown V va asteapta la Club Oxygen sa va incercati maiestria si precizia in arta biliardului. Echipamentele pe care vi le punem la dispozitie aici indeplinesc standardele internationale ale competitiilor dedicate acestui sport.

Modelul Gold Crown V foloseste perne Brunswick SuperSpeed care, in urma unui test efectuat de Universitatea din Wisconsin, s-au dovedit a fi extrem de precise. In plus, ofera sine mai largi, dar si o pozitie naturala a mainii.

Avantajul acestui echipament este ca atunci cand joci o lovitura poti calcula exact unde se va opri bila. Jocul de biliard capata cu acest echipament precizia care va aduce satisfactia performantei pentru jucator

Biliard - Dictionar de termeni

B
Bila 8 = este un stil de joc in care fiecare lovitura trebuie anuntata. Se joaca cu o bila alba si 15 bile-tinta numerotate de la 1 la 15. Un jucator trebuie sa introduca in cosuri bilele numerotate de la 1 la 7 (culori pline), in timp ce adversarul sau va trebui sa joace bilele de la 9 la 15 (cele dungate). Pentru a castiga jocul, un jucator trebuie sa introduca in mod regulamentar in cosuri setul sau de 7 bile si, in final, bila neagra.
Bila 9 = stil de joc care se joaca cu noua bile obiect numerotate de la 1 la 9 si bila alba. Bilele se joaca in ordine ascendenta. Jucatorul care introduce legal bila 9 castiga jocul.
Bila 10 = este un stil de joc pe anuntate cu zece bile numerotate de la 1 la 10 si bila alba. Bilele se joaca in ordine numerica crescatoare si bila alba trebuie sa contacteze bila cu numarul cel mai mic de pe masa pentru a rezulta o lovitura legala. Daca bila 10 este introdusa la o lovitura de spargere legala, ea va fi repozitionata si jucatorul aflat la masa isi continua jocul. O singura bila poate fi anuntata pentru fiecare lovitura, cu exceptia loviturii de spargere, atunci cand nicio bila nu poate fi anuntata.
C
Cluster = doua sau mai multe bile care se ating.
E
Efect = loviturile cu efect (stanga, centru, dreapta, de inaintare sau de retur) sunt aplicate bilei albe si schimba radical comportamentul si traiectoria pe care aceasta o urmeaza. Stapanirea efectului este probabil cel mai dificil capitol al biliardului.
M
Manta = marginea interioara a mesei de biliard.
S
Spargere = lovitura de spargere este prima lovitura a jocului de biliard si, de cele mai multe ori, are un rol decisiv determinand strategia ulterioara a jocului.
T
Tac = baston special din lemn, subtiat gradat spre unul din capete, cu care se lovesc bilele la biliard

Biliard - Ovidiu Cristea

Dintre campionii contemporani ne mandrim cu Ovidiu Cristea care se antreneaza la clubul nostru.
Multiplu campion national, cu peste 100 trofee toate cu locul 1 în vitrina Oxygen Club, sustinut de Oxygen, locul 1 Black Sea Cup 2013, victorii in 2015 la Mika Imonen, Mateusz Sniegocki, Mario He s.am.d