Bowling - Oxygen Club Bucuresti

Oxygen Bowling

Considerat unul dintre cele mai vechi jocuri din lume, bowling-ul este o alegere excelenta pentru a te distra alaturi de prieteni, colegi sau familie. Bowling-ul este, in primul rand, un sport al fair-play-ului, dominat de o atmosfera frumoasa si spectaculoasa.

Istoria Bowling-ului

Bowling-ul zilelor noastre a fost mentionat in scris prima data intr-o carte de acum 800 de ani despre Londra. Conform acesteia bowling-ul era jucat de catre nobili pe teren neacoperit. Prima sala de bowling a fost construita in 1445 tot in Londra.

In America bowling-ul a fost adus de catre primii emigranti olandezi. Aici, pe vremea interdictiei jocurilor de noroc – ca sa evite interzicerea jocului – s-a mai adaugat inca o piesa si s-a schimbat asezarea lor in forma de triunghi. Asa este jocul si in varianta actuala.

In anii 1800, in America, bowling-ul era considerat jocul nobilimii. In anul 1875, in Statele Unite ale Americii s-a alcatuit Asociatia Nationala de Bowling, urmata pe 8 septembrie 1895 de Congresul American de Bowling (ABC). Cea mai importanta schimbare la nivel tehnologic a survenit in 1950 cand sistemul de ridicare semiautomat si manual al popicelor a fost inlocut cu unul automat. Prin aceasta a fost starnit interesul oamenilor si bowling-ul a devenit cel mai popular joc din America. In SUA numarul salilor de bowling a crescut atunci de la 6500 la 10.000. In prezent, au aparut o serie de inovatii, ca de exemplu pistele de bowling destinate copiilor si incepatorilor sau bowling-ul galactic care se joaca in intuneric, doar popicele fiind iluminate, complementar cu jocul de efecte sonore.

BOWLING – ECHIPAMENTE

8 PISTE DE BOWLING LA STANDARDELE DIN LAS VEGAS
La Oxygen beneficiati de cele mai performante piste de bowling, dotate cu echipament Brunswick – liderul mondial in construirea, dezvoltarea si modernizarea centrelor de bowling din intreaga lume. Echipamentul de bowling al Clubului Oxygen – instalat direct de reprezentantii Brunswick – include masini automate de reasezare a popicelor (pinsetter), dar si sisteme automate de punctaj, certificate conform normelor American Bowling Congres.

Echipamentele GS Seria Pinsetters – disponibile in clubul Oxygen – au fost introduse pentru prima data in anul 1985 si sunt cel mai bine vandute echipamente de bowling din toate timpurile. Peste 80%, adica aproape 650, dintre pistele de bowling din Las Vegas folosesc echipamente GS-X Pinsetters.

Amator sau profesionist? Pistele noastre performante, cu un design exclusivist vin in ajutorul tau pentru maximizarea punctajului

Bowling - Regulament

Sfaturi pentru incepatori

Cum alegeti bila?
Inainte sa incepeti trebuie sa stiti ca greutatea unei bile de bowling variaza intre 4.05 – 7.20 kg. Asadar, trebuie sa va alegeti o bila cu greutatea corecta. In principiu, ridicati o bila, folosindu-va de ambele maini, suprapuse una peste cealalta. Tineti bila in fata dvs. Tineti incheieturile degetelor bine stranse si bratele paralel cu podeaua. Daca ati reusit sa tineti bila astfel timp de 5 secunde fara ca mainile sa va tremure, atunci felicitari! Ati gasit bila care va trebuia. Daca nu, alegeti o bila mai usoara.

Pozitia
Tineti bila pe aceeasi linie cu umarul. Umarul trebuie sa fie pe o linie imaginara ce uneste zona tinta (locul in care doriti ca bila sa loveasca pista) si popicele. Incheietura mainii cu care aruncati trebuie tinuta langa sold. Lasati greutatea corpului pe piciorul opus mainii cu care aruncati bila.

Distanta fata de linia de foul
Intoarceti-va cu spatele la popice si pozitionati-va la o distanta de aproximativ 5 cm. de linia de foul. Simulati o aruncare incepand cu pasii, apoi incheind-o cu o indoire a genunchiului si o balansare a bratului. Observati pozitia varfului piciorului din fata. Acesta este locul unde ar trebui sa se afle calcaiele dvs. cand va pregatiti de aruncare. Stabiliti traiectoria bilei folosind marcajele ajutatoare ale pistei. Verificati alinierea umarului si a bilei cu traiectoria dorita.

Pasul 1: Impingerea
Impingeti bila in fata fara sa exagerati. Viteza bilei poate fi schimbata in functie de inaltimea la care ridicati bila si de balansarea in spate. Puteti micsora viteza printr-o impingere mai usoara si reducand inaltimea balansarii in spate. Acest lucru va va ajuta sa controlati mai usor bila.
Pasul 2: Balansarea in jos
Greutatea bilei va cauza intinderea mainii pe care o folositi pentru aruncare, in timp ce bratul opus se intinde pentru contrabalansare. In timpul pendularii miscati-va piciorul opus mainii in fata. Mentineti-va linia umerilor orizontala pe parcursul miscarii.
Pasul 3: Balansarea in spate
Nu fortati miscarea. Inertia bilei va determina inaltimea balansarii in spate.
Pasul 4: Aruncarea
Permiteti bilei sa se balanseze natural, fara vreun efort in plus. Fortand bila inapoi, ridicand-o mai sus decat e necesar sau aducand-o mai in fata veti pierde din consistenta miscarii. Mentineti-va bratul drept si aliniat cu o linie imaginara care uneste umerii, zona tinta si popicele.
Pasul 5: Conducerea
Urmariti traiectoria bilei in asa fel incat sa fie pe aceeasi linie cu zona tinta. La sfarsitul miscarii incheietura mainii trebuie sa fie deasupra nivelului umarului. Miscarea trebuie sa fie consistenta ca viteza si inaltime, astfel incat fiecare aruncare sa fie la fel.

Cum se tine scorul?
Daca jucatorul darama toate popicele din prima se numeste strike; daca nu, o a doua lovitura este necesara pentru a darama popicele ramase. Daca jucatorul darama popicele ramase din a doua incercare se numeste spare. Daca nu, se numeste open frame. Daca jucatorul comite o greseala trecand peste linie inainte de aruncare, aceasta va fi contorizata ca o aruncare valida din care nicio popica nu a fost daramata.
Scorul perfect
Scorul perfect in bowling este de 300 de puncte, reprezentand 12 strike-uri consecutive, adica un total de 120 de popice daramate

Bowling - Dictionar de termeni

A
Approach = zona de lansare a bilei pana la linia de fault. Approach-ul trebuie sa fie de aceeasi largime ca si pista.
C
Cross = stil de joc pe doua piste
D
Dublu = inscrierea a doua strike-uri consecutive
F
Frame = mini-repriza. Un joc de bowling consta in 10 frame-uri. Un jucator poate avea doua lansari in fiecare din primele 9 frame-uri, in cazul in care nu realizeaza un strike. In al 10-lea frame, jucatorul poate efectua 3 lansari, daca realizeaza un strike sau un spare. Foul = greseala; depasirea liniei de foul inainte de aruncare
M
Match Play = stil de joc, in care fiecare jucator disputa 2 frame-uri consecutiv
O
Open frame = denumire pentru starea jocului in care jucatorul nu a reusit sa darame popicele nici dupa cea de-a 2-a lovitura a unui frame
P
Pin deck = zona de asezare a popicelor Pinsetter = masina automata de aranjare a popicelor
S
Spare = doborarea popicelor ramase in picioare din a doua lovitura a unui frame. Suma totala pentru un spare este de 10 plus numarul de popice doborat la urmatoarea lansare. Split = un split poate fi dat de un numar de popice ramase in picioare, in cazul in care popica centrala (nr. 1) va fi doborata Strike = doborarea tuturor popicelor din prima lovitura a unui frame. Suma pentru un strike este 10 plus numarul de popice doborate in urmatoarele doua lansari.
T
Triplu = inscrierea a trei strike-uri consecutive